Leuke dingen om te doen

Kalamata

 

Er is enorm veel te doen in de omgeving. Pagina na pagina kunnen wij er mee vullen en dan nog komen we niet in de buurt van een compleet overzicht.

Old Greek man

Eerst maar wat er NIET is......

Dit deel van Griekenland is nog weinig toeristisch en daarom zijn er veel dingen gewoon niet. Wellicht goed om vooraf te weten:

Er zijn geen zwemparadijzen, thema-parken, disco's, motor en scooter verhuurbedrijven, broodje van Jopie en Piet Kroket zaken, straten vol met souvenir winkels, je wordt bij de tavernas niet naar binnen getrokken of gepraat en er zijn uberhaupt nauwelijks andere taverna's te vinden dan Grieks. Er zijn lang niet zo veel toeristen als op de eilanden en de meeste van hen zijn zelf Grieken, geen animatie en ander entertainment op de stranden, geen parkeermeters, verkeerslichten, opstoppingen én vooral géén stress.

Wordt er alleen maar beter op zo toch?


Paleokastro

Paleokastro (30 min)

Het Paleokastro kasteel nabij Pylos is door de Franken rond 1278 gebouwd en het lijkt erop dat deze is gevestigd bovenop de ruines van een Acropolis uit de klassieke oudheid. Het kasteel is een ruine, maar de buitenwallen en sommige torens zijn nog bewaard gebleven en zijn in goede conditie. Het Paleokastro kasteel verloor zijn rol in 1573, toen de Turken een nieuw kasteel bouwden (Neokastro) aan de zuidelijke ingang van de baai van Navarino. Het is nogal een klim via olifantenpaadjes.

Onderaan het kasteel ligt de Nestor grot, dat een bezoek zeker waard is, al is het maar om het fantastische uitzicht.


Olympia

Olympia (2 uur)

Eén van ‘s werelds meest bekende archeologische opgravingen. Te bezoeken zijn de tempels van de Olympische goden Zeus en Hhera, de Filippion van koning Filippos van Macedonie, de werkplaats van de beeldhouwer Phidias, de Echo-hal, het stadium en al die andere belangrijke onvervangbare monumenten.

Pal naast de wereldberoemde opgraving ligt het stadje Olympia wat heel erg toeristisch is (en dat zie je terug in de prijzen op de terrasjes) en in schril contrast staat met de rest van de regio.


Polilimnio

Polilimnio watervallen (45 min)

Vlakbij Voufrada, ligt het ravijn Polilimnio met meertjes en watervallen. Na 5 minuten wandelen via een natuurpad door dichte vegetatie en pittoreske houten bruggetjes waan je je in een geheim paradijsje. Het gebied is relatief recent ontdekt en ontsloten. In de zomer is het heerlijk afkoelen in het frisse water van de meertjes.

De waterval geeft een unieke ervaring voor hen die het weten te bereiken (best een aardige wandeling / klim) en vervolgens het zeer heldere, diepe en koude water induiken. Met een touwladder kun je vanuit het meertje op een rots klimmen en dan vervolgens er weer in duiken.


Pylos

Navaríno baai (20 min)

De baai van Navaríno, wordt op fraaie wijze afgesloten door het grote, onbewoonde eiland Sfaktiria, enkele veel kleinere rotskliffen en een eilandje in de vorm van een boog, waar men onderdoor kan varen.

In de haven van Pylos staat naast het parkeerterrein een bruin houten huisje. Je kunt hier een grote sloep huren. Dit kost €40 voor 6 uur (€60 voor de hele dag) en €50 voor 6 uur in het hoogseizoen. Daarboven komen de kosten van benzine voor de buitenboord motor. Reken op ongeveer €10 voor een halve dag varen.

Leuk is om het anker uit te gooien bij Gialova en daar wat te eten aan de boulevard.


Stenosia

Stenosia watervallen (40 min)

Deze watervallen zijn pas een paar jaar geleden ontdekt. De watervallen liggen in een toen weinig toegankelijke kloof. Je waant je Indiana Jones in dit aardse paradijsje.

De groene kloof kruist een riviertje en heeft diverse watervallen en vijvers. Het olifantenpad is 3-4 kilometer lang en goede schoenen zijn aanbevolen.


Moni Grivitsanis

Moni Grivitsanis (30 min)

Weggestopt in het achterland en temidden van prachtige natuur ligt dit kleine Byzantijnse klooster, waarvan de kerk incidenteel nog in gebruik is. Niet heel bekend, maar een goed voorbeeld van zovele kleine pareltjes in de streek.

De auto parkeren in de berm van het onverharde weggetje en na een kleine wandeling onderweg naar het klooster het sterke gevoel dat er niets of niemand in de verre omtrek is. Schitterend plekje.


Korinthe

Kanaal van Korinthe

Voor hen die vanaf Athene naar onze villa rijden is een bezoek aan het kanaal van Korinthe aan te bevelen. Het ligt pal aan de autoweg en u hoeft er niet voor om te rijden.

Het Kanaal van Korinthe bevindt zich tussen de Golf van Korinthe en de Golf van Egina en is kunstmatig met springstof en handwerk aangelegd. De vaarweg heeft de route tussen Piraeus en de Ionische Zee met ongeveer 350 kilometer verkort.

Toch is het kanaal alleen geschikt voor middelgrote schepen. Sterke stromingen maken het gevaarlijk voor kleine boten, terwijl de geringe diepgang (8 meter) een bezwaar is voor grote schepen van meer dan 10.000 ton. Een sleepboot loodst alle vaarschepen erdoorheen in ongeveer half uur. Lange wachttijden, hoge tolkosten en gevaarlijk manoeuvreren dragen niet bij aan een intensief gebruik van het kanaal.

Er zijn diverse bruggen over het kanaal waarvandaan u spectaculaire foto's kunt maken.

Kasteel Methoni

Fortificaties Methoni (10 min)

Het kasteel van Methoni is een van de mooiste en belangrijkste kastelen in Griekenland. Het is vanaf 1209 gebouwd door de Venetiërs. In de 2e wereldoorlog hebben de Italianen (hoezo ironisch) een deel ervan opgeblazen. Ondanks dat de fortificaties grotendeels ruines zijn geworden, blijft het zeer indrukwekkend te bezoeken. Zelfs na zoveel jaren blijf ik telkens weer tunnels en trappen vinden die ik eerder niet gezien had. Samen met het kasteel in Koroni worden ze de ogen van Venetië genoemd.

Neokastro

Neokastro (20 min)

In Pylos ligt het Neokastro. Dit fort werd gebouwd door de Turken in 1573 toen ze over heel Griekenland regeerden. Het bewaakte en beveiligde de zuidelijke ingang van de baai van Navarino en daarmee de haven en de regio. Vervolgens werd het fort versterkt door de Venetiërs tijdens de bezetting van Griekenland (1686-1715) en daarna weer overgenomen door de Turken tot aan de beroemde Slag van Navarino in 1827. Vanaf 1828 werd het gerestaureerd door de Fransen.

De fortificaties bieden een prachtig panorama op de baai van Navarino en het eiland Sphacteria. Het Neokastro is een van de best bewaarde forten van Griekenland. Er is ook een interessant klein museum bij.


Koroni

Fortificaties Koroni (30 min)

Het kasteel in Koroni staat ook in het lijstje van mooiste kastelen in Giekenland. Het is in de 13e eeuw gebouwd door de Venetiërs en in de 16e eeuw door de Ottemanen verder ontwikkeld. Binnen de wallen zijn er enkele nog steeds bewoonde huizen, een mooi kerkhof en een klooster dat het bezoeken meer dan waard is.


Nestor's palace

Paleis van Nestor (40 min)

Via een fraaie weg met mooie vergezichten. Hier vindt u de overblijfselen van het paleis van de beroemde koning van Pilos uit de oudheid. Zeer aan te bevelen met het bijbehorende museum in het 2 kilometer verderop gelegen boerendorp Hora.


Mystras

Mystras (2 1/2 uur)

Is een byzantijnse nederzetting net buiten Sparta op een steile heuvel en was eens de hoofdstad van het byzantijnse rijk. Bijzonder bezienswaardige kerken met fresco's uit de middeleeuwen en laat byzantijnse tijd, alsook het imponerende paleis van despoten en de huizen van de rijke adel kunt u hier bezoeken.

Rij vooral niet via de autosnelweg, maar neem de route binnendoor die start bij de busplaats in Kalamata. Dit is een schitterende en overgetelijk mooie route!


Ancient Messini

Ancient Messini (1 1/2 uur)

Ancient Messini is gebouwd vanaf 369 vc door generaal Epaminondas na de slag van  Leuctra, waar hij de Spartanen versloeg, Laconia binnenviel en de Messiniërs ontzette uit de overheersing van de Spartanen. Ancient Messini is gezien de grootte and archeologische betekenis van groot belang als getuige van de Griekse geschiedenis.

Hoewel minder bekend, doet het niet onder voor meer bekende opgravingen zoals Olympia. Sterker, velen zullen het met ons eens zijn dat deze nog meer waard is te bezoeken. U zult onder de indruk zijn van de tempels, huizen, muren en publieke gebouwen die in uitzonderlijk goede conditie verkeren. Er zijn geen voorzieningen. Neem goede schoenen, hoed en water mee.


Taygetos

Stoupa via Taygetos bergen (2 uur 15 min)

De Taygetos is de ruige, bijna 120 km lange bergrug, die Laconië en Messenië scheidt en zich uitstrekt van Megalopolis tot Kaap Tainaron. De hoogste top bevindt zich op vijftien kilometer ten zuidwesten van Sparta. De hoogte van de steile wanden nabij Mystras bedraagt 2100 m. Door naar Kalamata te rijden en daarvandaan naar het bekende toeristendorpje Stoupa, komt u langs een deel van dit gebergte. Prachtig rijden met mooie uitzichten.


Kalamata

Markt Kalamata (60 min)

Op Woensdag en Zaterdag tot het begin van de middag is er een grote markt in Kalamata waar verse lokale producten zoals vlees, vis, groente en fruit uitgesproken goedkoop kan worden gekocht. In de oude binnenstad is het leuk wandelen door de kleine straatjes en op het centrale plein zijn er tal van winkels en terrasjes te vinden. Een bezoek aan de Ypapanti tou Sotiros katedraal mag eigenlijk niet ontbreken.


Koroni

Markt Koroni (30 min)

Op zondag tot het begin van de middag is er een groente- en fruitmarktje in Koroni  naast het schoolplein waar u in het weekeind op kunt parkeren. Er staan vaak ook kraampjes met honing, vijgen en andere specialiteiten zoals geroosterd speenvarken. Op de boulevard zitten veel lokalen aan de koffie en ouzo. Er is altijd wel ergens een plekje vrij om er bij te gaan zitten.

Villa van Staden

Onze villa is rustig gelegen en ligt op een glooiing op slechts enkele minuten lopen van zee. De dichtstbijzijnde vissersdorpjes zijn Finikounda (3 autominuten) en Methoni (8 autominuten). De villa heeft een geweldig panoramisch uitzicht over zee en is zeer compleet en luxe ingericht. Natuurlijk ontbreekt ook een zwembad niet.